Jeroen Dijsselbloem mag aanblijven als eurogroepvoorzitter

Zijn termijn loopt in januari officieel af, maar omdat hij in het nieuwe kabinet geen minister van Financiën meer is, was zijn positie onzeker geworden.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem Foto ANP

Jeroen Dijsselbloem blijft tot halverwege januari voorzitter van de eurogroep. Zijn termijn loopt dan officieel af, maar omdat hij in het nieuwe kabinet geen minister van Financiën meer is, was zijn positie onzeker geworden. Maandag besloten de EU-ministers van Financiën unaniem dat hij mag aanblijven tot zijn tijd erop zit.

Dijsselbloem zelf maakte het besluit bekend na afloop van de eurogroepbijeenkomst in Luxemburg. In januari 2013 werd hij gekozen als voorzitter van de eurogroep. Hij volgde toen Jean-Claude Juncker op, de huidige voorzitter van de Europese Commissie, en werd twee jaar geleden herkozen. Voor de nieuwe eurogroepvoorzitter stemmen de Europese ministers van Financiën op 4 december.

Doordat er een nieuwe Nederlandse minister van Financiën komt, ontstaat met het aanblijven van Dijsselbloem de situatie dat er tijdelijk twee Nederlanders in de eurogroep zitten.

Geprezen

De PvdA-politicus wordt over het algemeen geprezen om de vervulling van zijn functie de afgelopen jaren. Zo kreeg hij veel lof voor het opzetten van de bankenunie, schrijft NRC-correspondent Stéphane Alonso. Deze hervorming moet voorkomen dat Europese belastingbetalers opdraaien voor een volgende financiële crisis.

Vorig jaar werd Dijsselbloem het middelpunt van een controverse vanwege zijn ‘drank-en-vrouwen-uitspraak’. “Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens om uw hulp vragen”, zei hij tegen een Duitse krant, doelend op de noodhulp die Zuid-Europese landen kregen tijdens de eurocrisis. Deze landen, onder meer Portugal en Spanje, reageerden woedend op de uitspraken en eisten zijn aftreden.