Frankrijk gaat tienduizend vluchtelingen toelaten

Het gaat om vluchtelingen die momenteel verblijven in kampen in Turkije, Tsjaad, Libanon, Niger en Jordanië.

De Franse president Emmanuel Macron maandag.
De Franse president Emmanuel Macron maandag. Foto Charles Platiau / Reuters

Frankrijk gaat de komende twee jaar tienduizend vluchtelingen toelaten die momenteel in opvangkampen verblijven. Dat heeft president Emmanuel Macron maandag gezegd in een gesprek met de Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen, Filippo Grandi. Het gaat in eerste instantie om vluchtelingen die momenteel verblijven in Tsjaad en Niger, maar ook om mensen in kampen in Turkije, Libanon en Jordanië.

Macron zei dat op korte termijn missies naar Tsjaad en Niger zullen gaan om te kijken wie recht heeft op asiel. Dit is ook bedoeld, zei Macron, om een toestroom van economische migranten uit deze landen te voorkomen. Hij voegde daaraan toe dat Frankrijk beter en sneller mensen die recht hebben op asiel, wil opnemen. Tegelijkertijd zal Parijs scherp onderscheid maken tussen mensen die recht hebben op asiel en economische migranten. Macron zei dat economische migranten die naar Frankrijk komen, “veel rigoureuzer” zullen worden uitgezet.

Europees hervestigingsplan

Het Franse besluit past in de voorstellen van Brussel. Twee weken geleden presenteerde de Europese Commissie een nieuw hervestigingsplan om de komende twee jaar vijftigduizend vluchtelingen over de EU-lidstaten te verspreiden.

Met het plan worden vluchtelingen van tevoren gescreend. Daardoor worden alleen mensen naar Europa overgebracht van wie al is vastgesteld dat ze recht hebben op asiel. De afspraken zijn een vervolg op het Turkije-akkoord van 2016, stelt de Europese Commissie.

Lees ook: Europese Commissie wil 50.000 vluchtelingen legaal laten overkomen

Volgens de meest recente cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hebben in 2017 tot nu toe 134.549 migranten via zee Europa bereikt en zijn 2.654 mensen omgekomen.