Duizenden op de vlucht voor bosbranden Californië

Twintigduizend mensen hebben huis en haard achter zich gelaten, vijftienhonderd huizen en bedrijven zijn vernietigd. Er zijn minstens tien doden gevallen.

Een brandweerman probeert uitslaande branden te blussen in de omgeving van Napa, Californië.
Een brandweerman probeert uitslaande branden te blussen in de omgeving van Napa, Californië. Foto AFP

In de Amerikaanse staat Californië zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen nadat zondag en maandag meerdere bosbranden zijn uitgebroken. Het vuur woedt vooral in verschillende districten ten noorden San Francisco. Staatsofficials melden dat er zeker tien doden zijn gevallen.

Twintigduizend mensen hebben huis en haard achter zich gelaten, vijftienhonderd huizen en bedrijven zijn vernietigd, schrijft Reuters. Deze schattingen zijn aan de conservatieve kant, zegt het hoofd van de Californische brandweer tegen het persbureau. Een groot aantal mensen is volgens hem gewond geraakt of vermist. Veertien grote branden woeden op dit moment in de staat. Over de oorzaak van het uitslaande vuur is niets bekend.

Zie ook onze beeldserie: Californië staat in brand

Evacués

Ferme windhozen wakkeren het vuur verder aan en maken het onvoorspelbaar. De brandweer richt zich op het moment meer op het redden van levens dan het blussen van branden. Voor evacués zijn door lokale autoriteiten meerdere locaties opengesteld. De gouverneur van de westelijke staat riep maandag in meerdere districten de noodtoestand uit.

“Het was een inferno zoals je nog nooit eerder hebt gezien”, zei Marian Williams tegen Reuters, die met haar auto wegvluchtte uit het dorpje Kenwood. “Bomen brandden als fakkels.”

Doden

Het kantoor van de sheriff van Sonoma County tweette dat er zeven doden zijn gevallen in hun district. Brandweermannen meldden volgens persbureau AP al eerder dat er twee dodelijke slachtoffers zijn gevallen in Napa en één in Mendocino.

Napa, bekend vanwege de vele wijnvelden, is een van de districten waar bossen branden:

Dit bericht is geüpdatet om 02:00