Airport Eelde

Luchthaven Groningen test als eerste in Europa drones

Airport Eelde gaat als eerste Europese luchthaven testen doen met drones die geïntegreerd zijn in het andere vliegverkeer. Dat heeft de directie van het vliegveld maandagochtend bekendgemaakt op een persconferentie. De test is opvallend omdat tot dit weekend vliegen met drones rond vliegvelden verboden was; het ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft de drone-regelgeving speciaal hiervoor aangepast. Volgens de Drentse transportgedeputeerde Henk Brink, ook aanwezig bij de persconferentie, heeft het ministerie toestemming gegeven omdat het ziet dat „de drone-ontwikkeling niet te stoppen is. Dus hebben ze gezegd: we geven nu de ruimte om verder te gaan testen.” Onderzoek zou bijvoorbeeld moeten uitwijzen hoe drones voor Luchtverkeersleiding Nederland op de radar zichtbaar kunnen zijn. (NRC)