Aanhouding voor vermissing Anne Faber

Het gaat om een zedendelinquent die in een psychiatrische kliniek in Den Dolder zat.

Foto ANP/

De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met de vermissing van Anne Faber. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. Het gaat om een 27-jarige man, die vanwege gewelds- en zedendelicten op een forensisch psychiatrische afdeling van de kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder verbleef.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Den Dolder - Verdachte aangehouden, Anne Faber nog steeds vermist: Een 27-jarige man uit Den Dolder is aangehouden… https://t.co/q0fZjh9BSx

De man zat volgens de politie “een lange straf uit”. Hij zat aan het einde van zijn straf en verbleef om die reden in de kliniek, aldus een politiewoordvoerder. “In dat kader zal hij bepaalde vrijheden hebben gehad”, zei een zegsvrouw. In de kliniek werd geleidelijk gewerkt aan de terugkeer van de man in de samenleving.

Volgens diverse media kreeg de verdachte zijn straf voor de verkrachting onder bedreiging van een nepvuurwapen van twee minderjarige meisjes in de nacht na Koninginnedag in 2010 in Nijkerk. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot tot 11 jaar cel, niet alleen voor de verkrachting maar ook voor zijn betrokkenheid bij vijf gewapende berovingen.

De politie en de kliniek wilden de achtergrond van de verdachte maandagavond niet bevestigen. “Wij hopen dat de vermiste Anne Faber zo snel mogelijk gevonden wordt”, zei de woordvoerder van Aventurijn. “Dat is voor ons het belangrijkste.”

Niet direct aangehouden

De politie kwam de verdachte zondag in het onderzoek op het spoor. Hij werd niet direct aangehouden, “in de hoop dat hij het onderzoeksteam naar Anne zou leiden”. Wel werd hij gevolgd. Omdat dat niets leek op te leveren, is hij maandag alsnog opgepakt. Details over de informatie die naar de man leidde en de plaats van zijn aanhouding, maakt de politie vooralsnog niet bekend.

De verdachte wordt door de politie verhoord. Ook worden zijn gangen nagegaan. Er is vooralsnog geen andere verdachte in beeld.

‘Hoe langer het duurt, hoe zorgelijker het wordt’

De 25-jarige Anne Faber verdween op vrijdag 29 september. Alleen haar jas, rugzak en fiets zijn teruggevonden. Die lagen in Huis ter Heide, zo’n vier kilometer van Den Dolder.

Maandag werden 65 militairen ingezet om de politie en vrijwilligers te helpen bij de zoektocht. Die actie duurde de hele maandag, en gaat dinsdag verder. Het leger, de Mobiele Eenheid, het Rode Kruis, vrijwilligers en familie van Anne Faber kammen het gebied rond de Aventurijn uit.

Hans Faber, de oom van Anne en woordvoerder van de familie, heeft in een reactie aan ANP laten weten dat hij hoopt dat de zoektocht onverminderd wordt voortgezet:

“Ons doel, ons grootste doel, is om Anne te vinden. De zoektocht moet doorgaan.”

Hij bedankte de grote groep militairen, politiemensen, veteranen en vrijwilligers die hebben bijgedragen aan de zoektocht.

“Ook vandaag hebben veel mensen meegeholpen. Hopelijk heeft iedereen ook de moed om verder te zoeken.”

De politie zegt nog niets te kunnen zeggen over het lot van Anne Faber, maar “hoe langer haar vermissing duurt, hoe zorgelijker het natuurlijk wordt”, aldus een woordvoerder.Correctie 10-10-2017: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de verkrachting van de twee minderjarige meisjes plaatsvond op Koninginnedag 2010 (30 april). Dat was niet correct. Het misdrijf werd gepleegd in de nacht na Koninginnedag (1 mei).