VS en Turkije schorten visumuitgifte op

De aanleiding vormt de arrestatie van een Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat op verdenking van spionage.

Het consulaat van de VS in Istanbul.
Het consulaat van de VS in Istanbul. Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken VS

De ambassade van de Verenigde Staten (VS) in Turkije heeft het verstrekken van visa voor niet-immigranten opgeschort. Kort hierna liet ook de Turkse ambassade in de VS weten tijdelijk geen visa meer te verstrekken aan toeristen.

De VS lieten zondag weten zich gedwongen te voelen tot dit besluit, omdat zij opnieuw willen bekijken in hoeverre Turkije de veiligheid van het ambassadepersoneel kan garanderen. Bij dit “herevaluatieproces” wil de ambassade het aantal bezoekers minimaliseren. Dat stelt de Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara in een verklaring die zij ook op Twitter plaatste.

Twitter avatar USEmbassyTurkey US Embassy Turkey Statement from the U.S. Mission to Turkey https://t.co/RjTU3BfSXZ

Als reactie op het Amerikaanse besluit, kwam ook Turkije met een soortgelijke verklaring. De tekst is nagenoeg hetzelfde als de Amerikaanse verklaring alleen de namen van de twee landen zijn omgedraaid.

Twitter avatar TurkishEmbassy TurkishEmbassyDC Statement from the Turkish Mission to the U.S., October 8, 2017 https://t.co/4i0BwInOCj

Arrestatie medewerker Amerikaanse consulaat

Het Amerikaanse besluit volgt nadat woensdag een Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul werd aangehouden op verdenking van spionage en lidmaatschap van de beweging van de moslimgeleerde Fethullah Gülen. Die wordt door Turkije verantwoordelijk gehouden voor de staatsgreep in juli 2016.

In een verklaring zeiden de VS toen al dat de aantijgingen aan het adres van de medewerker “zonder enige waarde” zijn. Verder beschuldigden ze Turkije ervan informatie over de arrestatie naar de pers te hebben gelekt, waardoor het lijkt “alsof ze de medewerker in de media willen veroordelen in plaats van in een rechtbank”.

Er stond ook in de eerdere verklaring dat de arrestatie van de man het “langdurige partnerschap” tussen beide landen “ondermijnt”.

Twitter avatar USEmbassyTurkey US Embassy Turkey Statement from the U.S. Mission to Turkey (Re-posting with corrected date) https://t.co/eL5X9P3a4S