Turkije begint militaire operatie in Noordwest-Syrië

President Erdogan wil een een ‘de-escalatiezone’ creëren in Idlib. De operatie is in samenspraak met Iran, Rusland en het Vrije Syrische Leger.

Turkse legervoertuigen aan de grens met Syrië bij Idlib op zondag. Erdogan heeft een militaire operatie aangekondigd in de regio.
Turkse legervoertuigen aan de grens met Syrië bij Idlib op zondag. Erdogan heeft een militaire operatie aangekondigd in de regio. Foto Ilyas Akengin/AFP

Aan de Syrisch-Turkse grens zijn zondag kort gevechten uitgebroken tussen jihadistische rebellen en het Turkse leger. Dat schrijft Al Jazeera op basis van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, wat gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. Turkse legervoertuigen zijn Syrië binnengetrokken.

Zaterdag maakte de Turkse president Erdogan bekend dat Syrische rebellen gesteund door Turkije een grootschalige militaire operatie voorbereiden. Dit maakt deel uit van een groter plan in samenwerking met Rusland en Iran om een wapenstilstand te monitoren in de noordwestelijke regio Idlib. De landen willen een ‘de-escalatiezone’ opzetten in de provincie, die grotendeels in handen is van de jihadistische organisatie Tahrir al-Sham.

President Erdogan reageerde zondagmiddag op een congres van zijn AK-partij in West-Turkije op het besluit om Idlib binnen te trekken: “Onze acties in Idlib zijn in samenwerking met het Vrije Syrische Leger, zonder problemen op dit moment.” Volgens Erdogan zouden er “bommen vallen op onze steden” als Turkije niets zou ondernemen. Ook zei de Turkse president dat deze actie voortvloeit uit afspraken die vorige maand gemaakt zijn met Rusland en Iran in Astana in Kazachstan.

Voorlopig is er echter nog geen enkele sprake van de-escalatie. Jihadisten hebben volgens het Observatorium een aanval uitgevoerd op een Turkse militaire basis. Een commandant van het Vrije Syrische Leger (VSL), dat gesteund wordt door Turkije, bevestigt dat een bulldozer onder vuur kwam van de rivaliserende Tahrir al-Sham. Het Turkse leger heeft vervolgens met artillerie teruggeschoten, maar inmiddels wordt er niet meer gevochten.

Ook het Syrische regime liet van zich horen. Gevechtsvliegtuigen bombardeerden volgens het Observatorium een markt in de provincie Idlib. Daarbij zouden zeker elf doden zijn gevallen.

Turkse leger steekt de grens over

Twee lokale bronnen zeggen tegen Reuters dat Turkse legervoertuigen onder escorte van rebellen van Tahrir al-Sham de grens met Syrië overgestoken zijn. Dat zou opmerkelijk zijn, aangezien algemeen wordt aangenomen dat de actie tegen Tahrir al-Sham gericht is.

NRC-correspondent Toon Beemsterboer zegt dat er mogelijk onderhandelingen hebben plaatsgevonden tussen Turkije en Tahrir al-Sham, maar dat de gevechten laten zien dat een wapenstilstand in de regio alles behalve zeker is.

“Tahrir al-Sham heeft niet alle bataljons onder controle. Dat zou deze clash kunnen verklaren. Idlib is het laatste grote oppositiebastion in Syrië.”

Tahrir al-Sham bestaat uit verschillende salafistische groeperingen die strijden in Syrië. De rebellen worden aangevoerd door wat vroeger bekend stond als Jabhat al-Nusra. Die groepering was eerder een zijtak van terreurgroep Al-Qaeda, totdat het zich in 2016 afscheidde en de naam veranderde in Jabhat Fatah al-Sham.

YPG

bulldozers bezig om een deel van de muur langs de grens af te breken. Op die manier is het makkelijker om met Turkse eenheden het rebellengebied in te trekken. Militairen van het VSL staken eerder dit weekend al de grens over.

Met de operatie kan Turkije onder meer de druk op de Syrisch-Koerdische militie YPG opvoeren. Die groepering wordt door Ankara gezien als een verlengstuk van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die strijdt voor een onafhankelijke Koerdische staat in Turkije. Ook kan Ankara met de operatie de grens met Syrië verder veiligstellen.

Twitter avatar Charles_Lister Charles Lister For #Turkey, this op is about (1) securing its border from AQ and (2) imposing greater threat on #YPG in Afrin - with #Russia’s endorsement.

Bekijk onze video over de oorlog: Wie vechten er eigenlijk allemaal nog in Syrië?