Orkaan Nate bereikt vasteland VS

Nate eiste eerder al meer dan twintig levens in Midden-Amerika. De cycloon is inmiddels in kracht afgenomen en een tropische storm geworden.

Satellietbeeld van Nate. De orkaan heeft de zuidkust van de VS bereikt.
Satellietbeeld van Nate. De orkaan heeft de zuidkust van de VS bereikt. Foto AFP

Orkaan Nate heeft in de nacht van zaterdag op zondag de zuidkust van de Verenigde Staten bereikt. Louisiana, Mississippi en Alabama worden geteisterd door zware regenval en hevige wind. Alle drie de staten hebben de noodtoestand uitgeroepen, schrijft Reuters.

Inmiddels is Nate volgens het Amerikaanse National Hurricane Center in kracht afgenomen en een tropische storm geworden. Nate trekt naar het noorden en zal naar verwachting snel verder afzwakken. Zondagochtend werden snelheden van 110 kilometer per uur gemeten.

De storm kwam aan land bij de monding van de Mississippi-rivier. Het oog van de orkaan trok ten oosten van New Orleans verder landinwaarts. Eerder werden windsnelheden van 137 kilometer per uur gemeten en op sommige plekken is 25 centimeter regen gevallen. Straten en snelwegen zijn onder water komen te staan. In Alabama zitten 5.000 mensen zonder stroom.

President Donald Trump heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen in de staat Mississippi, schrijft The New York Times. Eerder deed hij dat al voor Louisiana. De staten komen daarmee in aanmerking voor federale noodhulp. Het is voor het eerst sinds de verwoestende storm Katrina in 2005 dat Mississippi direct wordt getroffen door een orkaan.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Our great team at @FEMA is prepared for #HurricaneNate. Everyone in LA, MS, AL, and FL please listen to your local authorities & be safe!

Meer dan twintig doden in Midden-Amerika

Het is de vierde orkaan die de VS teistert in twee maanden. Eerder deze week eiste Nate - toen ook als een tropische storm - al meer dan twintig levens toen in Midden-Amerika. Vooral Costa Rica en Nicaragua werden getroffen.

Onderweg naar de VS nam de storm boven het warme water van de Golf van Mexico toe in kracht tot een categorie-1-orkaan. De olie- en gaswinning in de Golf is vanwege Nate stilgelegd.

De zware orkanen Harvey, Irma en Maria richtte de afgelopen maanden grootschalige schade aan in Texas, Florida en Puerto Rico. Nate is minder sterk maar zal op zondag naar verwachting wel voor meer wateroverlast zorgen.