Chaos na pr-stunt: ‘Wij willen saus!’

Sommige restaurants van McDonald’s bellen politie om de oververhitte gemoederen vanwege een tekort aan saus wat te bedaren.

Logo van McDonald's.
Logo van McDonald's. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

McDonald’s dacht een onschuldige pr-stunt te hebben bedacht. Maar die eindigde in zo’n grote teleurstelling dat bij sommige restaurants in de Verenigde Staten de politie er zelfs aan te pas moest komen om de gemoederen wat te bedaren.

De fastfoodketen zal er niet op hebben gerekend dat haar actie om voor één dag de Szechuan-saus terug te brengen zo goed zou aanslaan. De saus, die McDonald’s alleen in 1998 verkocht ter promotie van de film Mulan, zou op 7 oktober eenmalig terugkeren op het menu.

De saus was weer in de belangstelling komen te staan, nadat zij opdook in de populaire tekenfilmserie Rick en Morty.

‘Zeer, zeer gelimiteerde’ hoeveelheid’

McDonald’s stelde vooraf dat het een “zeer, zeer gelimiteerde” hoeveelheid zou gaan betreffen. Maar daar trokken fans van de tekenfilmserie zich niets van aan. Duizenden mensen kwamen af op de actie. En dat terwijl in sommige restaurants maar twintig kuipjes met saus beschikbaar waren.

Door de drukte zagen sommige restaurants zich genoodzaakt de politie te bellen. Agenten dienden er boze, “wij willen saus” scanderende mensenmassa’s op afstand van het personeel te houden.

Sociale media

Vervolgens zochten teleurgestelde liefhebbers in groten getale sociale media op om hun frustratie over het gebrek aan saus wereldkundig te maken. Een koppel schreef bijvoorbeeld op Twitter dat het maar liefst vier uur lang had gereden op zoek naar een restaurant met de saus. Maar tevergeefs.

Anderen toonden foto’s met sauzen van andere fastfoodketens of van zelfgemaakte Szechuan-saus thuis. Potten officiële saus staan volgens de Britse zender BBC ondertussen overigens voor honderden dollars te kopen op veiligwebsites als Ebay.

McDonald’s biedt excuses aan

McDonald’s bood na afloop van de actie zijn excuses aan. Al bleef de restaurantketen er bij dat vooraf duidelijk had aangekondigd dat het echt slechts om een “supergelimiteerde” hoeveelheid saus zou gaan.

Twitter avatar McDonalds McDonald’s The best fans in the multiverse showed us what they got today. We hear you & we’re sorry not everyone could get some super-limited Szechuan.