Tientallen arrestaties in demonstraties tegen Poetin

Oppositieleider Aleksej Navalny riep op tot demonstraties in tachtig steden in Rusland. Daar werd zaterdag gehoor aan gegeven.

Protest tegen Poetin in Moskou.
Protest tegen Poetin in Moskou. Foto Maxim Zmeyev/AFP

In tachtig steden in Rusland is zaterdag gedemonstreerd tegen president Poetin en voor eerlijke verkiezingen. Bij verschillende bijeenkomsten verspreid in het land zijn zeker 270 mensen gearresteerd, aldus een niet-gouvernementele organisatie tegenover persbureau AFP.

De demonstranten werden door oppositieleider Aleksej Navalny opgeroepen de straat op te gaan. Navalny zelf kon niet demonstreren; hij zit sinds begin deze week vast.

In Moskou gaven zo’n duizend mensen gehoor aan zijn oproep. In de Russische hoofdstad namen volgens schattingen zo’n duizend mensen deel aan het protest. Volgens NRC-correspondent Steven Derix in Moskou was het vandaag tijdens de demonstratie minder druk dan het bij voorgaande protesten was:

“In maart gingen duizenden mensen de straat op. Toen werd gedemonstreerd tegen corruptie, een veel algemener, groter thema.”

Volgens Derix was de aanleiding nu veel specifieker: het gaat Navalny niet alleen om eerlijke verkiezingen, maar impliciet heeft hij mensen ook gevraagd te demonstreren voor zijn eigen deelname aan de verkiezingen. Mogelijkerwijs trok dat standpunt minder gelijkgestemden.

In Moskou verliep de demonstratie rustig. Russische media meldden dat er tussen de tachtig en honderd mensen werden gearresteerd in andere protestmarsen. In de stad Jekaterinburg (Oeral) werden volgens persbureau Reuters mensen gearresteerd; de politie pakte ook mensen op in Toela en Samara.

Navalny zit vast

Navalny is uitgesloten van verkiezingsdeelname voor de presidentsverkiezingen in 2018. Hij zit een gevangenisstraf van twintig dagen uit, omdat hij meerdere malen politieke bijeenkomsten organiseerde waarvoor geen officiële toestemming was aangevraagd.

Ondanks de gevangenisstraf presenteert Navalny zichzelf nog steeds als presidentskandidaat.

De gekozen dag voor de protesten was overigens geen toeval: zaterdag vierde Poetin zijn 65ste verjaardag.