Y S L

Hij is bijna 87 jaar geworden en toch is Pierre Bergé, de zakelijk partner en lange tijd ook vriend van Yves Saint Laurent, te vroeg overleden. Nog geen maand na zijn dood openen deze maand twee musea die allebei gewijd zijn aan Saint Laurent, een van de belangrijkste ontwerpers van de twintigste eeuw (1936-2008). Het Musée Yves Saint Laurent Paris zit in een pand waar vroeger het couturehuis was gevestigd. Daar huisde tussen 2004 en 2016 ook de Fondation Pierre Bergé Yves Saint Laurent, dat er bescheiden exposities organiseerde. Na een verbouwing is de tentoonstellingsruimte twee keer zo groot geworden en zijn naast een steeds wisselende opstelling van ontwerpen ook het voormalige atelier en de couturesalon te bezichtigen. Voor het andere museum moet u naar de Rue Yves Saint Laurent in Marrakech, de stad die Saint Laurent en Bergé in 1966 voor het eerst bezochten en die een grote inspiratiebron werd voor de ontwerper. Bergé en hij kochten er een huis, waar hij sindsdien zijn haute couture-collecties ontwierp. Het nieuwe, spectaculaire gebouw is meer dan 4.000 vierkante meter groot. Naast een permanente opstelling van het werk van Saint Laurent is er een ruimte voor tijdelijke exposities, een auditorium, een bibliotheek en een restaurant. In dezelfde straat bevinden zich ook de beroemde Majorelle-tuinen, die Saint Laurent en Bergé in 1980 kochten en waarin Saint Laurents as werd uitgestrooid.