WK-kansen Oranje nihil na 8-0 zege Zweden

Na de overwinning van Zweden op Luxemburg is WK-kwalificatie voor Oranje bijna onmogelijk geworden.

De Zweedse speler Marcus Berg scoort langs de Luxemburgse spelers Mathias Janisch en Kevin Malget.
De Zweedse speler Marcus Berg scoort langs de Luxemburgse spelers Mathias Janisch en Kevin Malget. Foto Reuters

WK-kwalificatie voor het Nederlands elftal is na de ‘monsteroverwinning’ van Zweden op Luxemburg bijna onmogelijk geworden. Zweden won zaterdag met 8-0 van Luxemburg waardoor het verschil in doelsaldo nog verder is opgelopen.

Oranje balanceerde al op de rand van uitschakeling voor het WK en moet zo meteen in Borisov in ieder geval winnen om nog een theoretische kans te houden op WK-kwalificatie.

Toen bondscoach Dick Advocaat vorige week de selectie bekendmaakte, schetste NOS-verslaggever Bert Maalderink het scenario van een Zweedse 8-0 overwinning. “Wat is dat voor een stomme vraag?”, beet Advocaat de verslaggever toe.

Advocaat zei over de wedstrijd Zweden-Luxemburg zaterdagavond tegen de NOS “dat zulke uitslagen in het topvoetbal vandaag de dag niet meer voorkomen”:

“Luxemburg speelde drie weken geleden uit tegen Frankrijk nog met 0-0 gelijk, dan kan je toch niet bedenken dat ze nu met 8-0 verliezen.”

Doelsaldo

Oranje heeft nu zes punten achterstand op Zweden, dat na de zege op Luxemburg over een doelsaldo van +19 beschikt. Oranje staat op +5.

Lees ook: Hier hoor je te snel: die speler haalt Oranje

Het Nederlands elftal ontvangt de Scandinaviërs dinsdag in Amsterdam. Bij een gelijk puntentotaal geeft het doelsaldo de beslissing bij het opmaken van de eindstand in de groep.