Uitvouwbare tuin

Hoogtepunt van de Dutch Design Week is de eindexamenshow van de Design Academy. Deel 2: Woestijnen vergroenen.

Arjen Ribbens

Fotografie Merlijn Doomernik

WIE Thom Bindels (25)

WAT Desert pioneer, een uitvouwbare instant-tuin van karton en zaden van pionierplanten. Bedoeld als aanzet tot een ecosysteem. Half ingegraven in dorre grond moet hij erosie tegengaan en leiden tot pioniervegetatie. Dat groen stimuleert de komst van ander groen en zorgt voor een betere waterhuishouding.

WAAROM Ik zag een documentaire over de Chinees-Amerikaanse ecoloog John D. Liu, die bezig is wereldwijd woestijnen te vergroenen en biodiversiteit te herstellen. „Dat liet me niet meer los”, zegt Thom Bindels. Hij besloot zich te bekommeren om een vluchtelingenkamp in Jordanië. Bindels: „Veel kampen zijn opgezet voor de korte termijn. Maar vluchtelingen blijven langer dan verwacht.” Hij hoopt dat het project leidt tot contacten met specialisten en investeerders. Met een Nederlandse ecoloog is hij inmiddels bezig zijn Desert pioneer te testen in Chili.

OVER VIJF JAAR „Dan hoop ik me als zelfstandig ontwerper bezig te houden met het bouwen van huizen voor vluchtelingen en het herstel van ecosystemen. Daar ligt mijn hart. Dat soort problemen oplossen past ook beter bij deze tijd dan esthetisch design.”