Strijder voor gelijke beloning zelf schuldig

Strijden voor gelijke beloning van mannen en vrouwen in het bedrijfsleven blijkt lastiger dan gedacht. Daar kan een van ’s werelds grootste vermogenbeheerders over meepraten. Het Amerikaanse bedrijf State Street, met een investeringsportefeuille van 2,6 biljoen dollar, gaf de opdracht voor de bouw van het standbeeld Fearless Girl. Een bronzen meisje van amper 1 meter 30 dat in een uitdagende pose tegenover de stier van Wall Street is geplaatst. Een krachtig symbool voor gendergelijkheid, onthuld op 7 maart 2017 – de dag voor Internationale Vrouwendag. Zeven maanden later blijkt dat State Street zelf een van de boosdoeners is. Uit een in 2012 begonnen onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid blijkt dat meer dan driehonderd vrouwelijke en zwarte topbestuurders minder salaris en een lagere bonus ontvingen dan hun mannelijke witte collega’s. State Street ontkent, maar is wel in een schikking overeengekomen om de benadeelden in totaal 4,3 miljoen euro uit te keren. (NRC)