Schoonheid en horror

Hoogtepunt van de Dutch Design Week is de eindexamenshow van de Design Academy. Deel 4: Vervuiling omarmen in futuristische collectie.

Arjen Ribbens

Fotografie Merlijn Doomernik

WIE Ekaterina Galetski (24)

WAT Een textielcollectie van plastic, Embracing Pollution genaamd.

WAAROM Galetski is ambivalent over plastic: een prachtig en multi-inzetbaar materiaal, maar ook een bron van vervuiling. Geïnspireerd door Stalker, de sciencefictionfilm van de Russische regisseur Andrej Tarkovski, een landgenoot, maakte ze een futuristische collectie en mode-prognose. Ze zegt: „Stel je eens een toekomst voor waar een ooit vruchtbaar land na een afschuwelijk chemisch ongeluk is veranderd in een onherbergzaam synthetisch moeras. Na jaren ontdekken wetenschappers daar wezens met geheimzinnige, reptielachtige huiden.” Die ‘chemische’ huiden toont Galetski op haar eindexamenshow. „Het is schoonheid en horror tegelijkertijd.” Als tegenhanger presenteert ze een tweede collectie: Dolled Up. Kleding gebaseerd op de Russische Dymkovo-poppen, vrolijk beschilderde kleifiguren van mensen en dieren.

OVER VIJF JAAR „Mijn generatie is niet uit op een eigen mode-label. Ik hoop over vijf jaar ervaring te hebben opgedaan als artdirector. En een eigen stem te hebben ontwikkeld, ergens iets te betekenen.”