Omkoopschandaal

Voorzitter parlementair orgaan van Raad van Europa stapt op

Pedro Agramunt heeft vrijdag zijn ontslag bekendgemaakt als voorzitter van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. De Spaanse senator wordt al jaren in verband gebracht met een groot omkoopschandaal rond Azerbajdzjan. Een omstreden bezoek dit jaar aan de Syrische president Bashar al-Assad bracht hem verder in problemen. Maandag zou worden gestemd over een motie van wantrouwen. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), die al jaren tegen Agramunt ageert, spreekt van „een fors begin van de schoonmaakactie”. Er loopt nu onafhankelijk onderzoek naar de omkooppraktijken in de Parlementaire Vergadering. De Raad van Europa is geen instelling van de EU, maar een internationaal forum waarin 47 lidstaten samenwerken. (NRC)

    • Stéphane Alonso