Omkoopschandaal

Voorzitter parlement Raad van Europa weg

Pedro Agramunt heeft vrijdag zijn ontslag bekendgemaakt als voorzitter van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. De Spaanse senator wordt al jaren in verband gebracht met een groot omkoopschandaal rond Azerbajdzjan. Een omstreden bezoek dit jaar aan de Syrische president Bashar al-Assad bracht hem verder in problemen. Maandag zou worden gestemd over een motie van wantrouwen. Agramunt wacht dat niet af. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), die al jaren tegen Agramunt ageert, toont zich zeer blij en opgelucht en spreekt van „een fors begin van de schoonmaakactie”.

   Er loopt nu onafhankelijk onderzoek naar de omkooppraktijken in de Parlementaire Vergadering. De Raad van Europa is geen instelling van de EU, maar een internationaal forum waarin 47 lidstaten samenwerken.

Al jaren doen verhalen de ronde dat Azerbajdzjan ‘kaviaardiplomatie’ bedrijft en leden van de Parlementaire Vergadering met dure tapijten, horloges, MacBooks en reisjes fêteert, in ruil voor gunstige rapportages over de mensenrechtensituatie in het land.

Een kritisch rapport over politieke gevangenen werd in 2013 verworpen. Agramunt was destijds rapporteur over Azerbajdzjan. Omtzigt verwijt hem de sterke signalen van corruptie nooit serieus te hebben genomen. „Als voorzitter had hij de exclusieve bevoegdheid om een onderzoek te gelasten, maar daar heeft hij nooit gebruik van gemaakt”, zegt de CDA’er. „Hij heeft zodanig alles de hele tijd zitten blokkeren dat hij de schijn tegen zich heeft. Hij is altijd heel erg pro-Azerbajdzjan geweest.”

In 2016 erkende de Italiaanse christen-democraat Luca Volonté dat hij miljoenen euro's van de Azeri's had gehad.