Leer van koeienmagen

Hoogtepunt van de Dutch Design Week is de eindexamenshow van de Design Academy. Deel 1: Gebruik van afvalmateriaal.

Fotografie Merlijn Doomernik

WIE Billie van Katwijk (23)

WAT Leer gemaakt van pens, netmaag en boekmaag; drie van de vier magen van koeien.

WAAROM De binnenkanten van koeienmagen zijn prachtig van textuur, zegt Billie van Katwijk. „Zonde om ze tot hondenvoer te verwerken.” Op Material Xperience, de beurs voor nieuwe materialen in Utrecht, zag ze twee jaar geleden hoe kunstenaar Mandy den Elzen van koeienmagen sculpturen had gemaakt. Dat inspireerde haar om zelf ook bij het slachthuis aan te kloppen.

In samenwerking met een grote looierij slaagde Van Katwijk erin om van het slachtafval leer te maken – alleen de lebmaag, de vierde en laatste maag van de koe, bleek daarvoor ongeschikt. De ontwerper ziet tal van mogelijkheden voor het nieuwe leer. Op haar eindexamen toont ze één mogelijkheid: tassen. Niet alleen refereren de ronde vormen aan de herkomst van het leer, ze vindt het ook „interessant om het afval uit het slachthuis in de context van mode en luxe te plaatsen”.

OVER VIJF JAAR „Dan werk ik in teamverband bij een ontwerpstudio of een bedrijf. En daarnaast blijf ik mijn eigen projecten doen.”