‘Het lijkt me nu leuk om hoogleraar te zijn’

Rotterdamse meisjes trokken een dag op met vrouwelijke hoogleraren.

Hilal Taner (midden) met haar vriendinnen.
Hilal Taner (midden) met haar vriendinnen.

De Rotterdamse vwo-scholier Hilal Taner (Libanon Lyceum wil al heel lang dokter worden. Daarom wil Hilal (16) straks geneeskunde studeren. Maar in haar toekomstdromen is deze week wel iets veranderd. „Nu lijkt het me ook heel leuk om hoogleraar geneeskunde te worden”, vertelt Hilal.

Dat komt doordat ze een dag heeft opgetrokken met vrouwelijke hoogleraren van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ongeveer 100 Rotterdamse meisjes uit de klassen 4, 5 en 6 vwo hebben dit gedaan. Het idee was om meisjes te laten dromen over hun toekomst. Dat werkte voor Hilal: „Die vrouwelijke hoogleraren hadden zo’n enthousiaste en zelfstandige uitstraling, dat sprak me enorm aan.”

Hilal was met een groepje meisjes op stap met geneeskunde-hoogleraar Hanneke Takkenberg. Ze bezochten een congres over gezondheidszorg, die rekening houdt met verschillen tussen mannen en vrouwen. En in een workshop moesten ze onder meer vertellen over hun rolmodellen. „Voor sommige meisjes zijn dat Angelina Jolie en Emma Watson, actrices die hun bekendheid gebruiken om anderen te helpen”, zegt Hilal. „Voor mij is dat mijn moeder, een heel sterke en onafhankelijke vrouw.”

Omdat veel jongeren dokter willen worden, kan de universiteit niet iedereen toelaten. Daarom moet je goede cijfers halen in 5vwo, de klas waarin Hilal nu zit. Hilal: „Maar ze kijken ook naar buitenschoolse activiteiten. En ik werk 4 tot 7 uur per week in een verzorgingshuis. Daar speel ik voor ‘ober’ en houd de bewoners gezelschap. Heel leuk om te doen!”