Opinie

‘Het coffeeshopbeleid van Aboutaleb is onredelijk’

Stelling Nieuwe manager coffeeshop The Reef hield net als de verbannen, vorige eigenaar een veel grotere wietvoorraad aan dan toegestaan.

De nieuwe eigenaar van coffeeshop The Reef in het centrum van Rotterdam is de Amsterdamse mediaondernemer Pierre Karsten. Om het bedrijf te runnen, huurt Karsten de gebroeders Landtman in van wie er eentje, Edo Landtman, een verleden in de coffeeshopwereld heeft. Hij moest zijn coffeeshop Superfly in Hoofddorp van de hand doen nadat de politie er een voorraad van 100 kilo wiet aantrof. Nu gaat Landtman aan de slag in Rotterdam als werknemer van Karsten: uitgerekend in een coffeeshop die burgemeester Aboutaleb sloot nadat de politie er een handelsvoorraad van 140 kilo wiet in de nevenvestiging Nemo aan de Nieuwe Binnenweg vond. De strafzaak hierover loopt nog. Intussen heeft Aboutaleb de vorige eigenaar van The Reef de kans op een nieuwe vergunning ontzegd. De stelling luidt: ‘het softdrugsbeleid van Aboutaleb is onredelijk’.

Robin de Roon, raadslid D66: „Moet ik over nadenken. Ik snap dat de nieuwe eigenaar Landtman aanneemt. Want hij weet dat hij een grote coffeeshop kan runnen. Vanuit de ondernemer gezien, is daar niets op aan te merken. Maar het is raar dat de vorige eigenaar van The Reef hetzelfde gedaan heeft als Landtman, terwijl hij The Reef daarom niet meer mag uitbaten. Aboutaleb zal zeggen dat hij de vergunning niet aan Landtman verleende. Maar toch lijkt dit op willekeur. Misschien moeten we eens breder onderzoeken of de burgemeester wel op de juiste manier gebruik maakt van zijn bevoegdheden.”

Serdar Köker, broer van de vorige eigenaar van The Reef:

„Eens. Zijn beleid is hypocriet.”

Lars Sörensen, raadslid Leefbaar Rotterdam: „Moeilijk. Ik denk dat het erom gaat aan wíe Aboutaleb de vergunning verleent. En dat is niet aan werknemers van The Reef.”

Myranda Bruin, eigenaar coffeeshop 1-2-3 en bestuurslid Platform Cannabisondernemingen: „Eens. En ik vraag me af of de naam van Landtman niet op de vergunning staat als beheerder want er moet altijd iemand in de zaak zijn die op de vergunning staat. Los daarvan vind ik dat zowel voor Landtman als de vorige eigenaar van The Reef geldt dat zij hier gewoon een coffeeshop zouden moeten mogen openen, als de rechter constateert dat er verder niets op hun bedrijfsvoering aan te merken is.”