Catalaans referendum

Madrid biedt voor het eerst excuses aan voor politie-optreden

Voor het eerst heeft de Spaanse regering vrijdag excuses aangeboden voor het harde optreden van de Spaanse politie bij het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid van zondag. De Spaanse vertegenwoordiger in Catalonië, Enric Millo, deed dat in een televisie-interview. De Spaanse politie poogde Catalanen met geweld het stemmen te beletten.

Ondanks dit verzoenende gebaar wil het Catalaanse parlement dinsdag weer bijeenkomen, nadat een voor maandag geplande zitting door het Spaanse constitutionele hof was verboden. Mogelijk komt het dan tot een eenzijdige uitroeping van de Catalaanse onafhankelijkheid. Intussen meldde Caixabank, de derde bank van Spanje, dat het zijn hoofdkwartier van Barcelona naar Valencia verplaatst in verband met de huidige onrust in Catalonië. (Reuters)