Asbest in straalmiddel geleverd aan bedrijven

Zeker honderd bedrijven gebruiken het grit. Tata Steel in IJmuiden is een van de gedupeerden.

Klanten die het grit hebben, wordt geadviseerd om het spul niet meer te gebruiken en terug te brengen.
Klanten die het grit hebben, wordt geadviseerd om het spul niet meer te gebruiken en terug te brengen. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het Dordrechtse bedrijf Eurogrit, dat straalmiddelen levert, roept al zijn straalgrit terug omdat er witte asbest in verwerkt zit. Het bedrijf levert aan meer dan honderd straalbedrijven in Nederland, aldus een woordvoerder van het bedrijf tegenover persbureau ANP.

Straalgrit wordt doorgaans gebruikt als reinigingsmiddel van oppervlakken als metaal. Volgens Eurogrit zijn de tot dusver aangetroffen hoeveelheden heel gering. Maar als het wordt gebruikt bij straalwerkzaamheden kan er bij langdurige blootstelling gevaar zijn voor de gezondheid, aldus het bedrijf.

Tata Steel

Klanten die het grit hebben, wordt geadviseerd om het spul niet meer te gebruiken en terug te brengen. Hoeveel bedrijven met het asbesthoudende straalmiddel gewerkt hebben, is nog niet bekend. Wel is het zeker dat Eurogrit leverde aan een bedrijf dat werkzaamheden verrichte bij Tata Steel in IJmuiden.

Een woordvoerder van Tata Steel heeft zaterdag aan de regionale omroep NH laten weten dat er op drie plaatsen op het terrein het kankerverwekkende materiaal is aangetroffen. Die plekken zijn afgezet en het personeel van Tata Steel is op de hoogte gebracht. Tegenover NH laat de woordvoerder weten dat het bedrijf zich zorgen maakt over de gezondheid van haar medewerkers.

In het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) is ook asbest aangetroffen, nadat een straalbedrijf bezig was geweest met schoonmaakwerkzaamheden. 120 medewerkers moesten daarom vrijdag uit voorzorg eerst douchen en omkleden in ‘ontsmettingscontainers’ voordat ze het terrein mochten verlaten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is inmiddels ook ingelicht.