Zwarte Piet

Sinterklaasjournaal stopt weer met gekleurde pieten

Het Sinterklaasjournaal stopt alweer met de gekleurde pieten, die vorig jaar werden ingevoerd. Omroep NTR was achteraf toch niet gelukkig met de gekleurde pieten, die niet in de traditie zouden passen. Hoe de pieten er wél zullen uitzien, wil de NTR nog niet zeggen. In De Telegraaf zegt Willemijn Francissen, mediadirecteur van de NTR: „Laat ik het zo zeggen: we gaan voor een soort vijftig tinten grijs, maar dan anders.” Zwarte Piet is al enkele jaren onderwerp van fel debat. Sommige Nederlanders nemen aanstoot aan de zwart geschminkte figuur omdat het een racistische karikatuur zou zijn. Anderen vinden het afschaffen van Zwarte Piet echter een aanval op de Nederlandse cultuur. Bij het Sinterklaasjournaal leidde de kwestie eerder tot het vertrek van Erik van Muiswinkel (Hoofdpiet) en Dolores Leeuwin. (NRC)