rechtszaak

Machtsgreep in Italiaanse miljardairsfamilie strandt in de Ondernemingskamer

Foto Italcementi

Een poging van erfgenamen van de Italiaanse miljardairsfamilie Pesenti om via de Nederlandse rechter zeggenschap te krijgen over het familiekapitaal is mislukt. De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft een verzoek daartoe donderdag afgewezen. De Pesenti’s behoren tot de rijkste industriële families van Italië en hebben om fiscale redenen een beheersmaatschappij in Nederland. Het fundament van dit zakenimperium is Italcementi, een cementbedrijf. Sinds de verkoop van die onderneming twee jaar geleden aan Heidelberg Cement voor 1,7 miljard euro leven twee takken van de familie in onmin. Twee tantes en een neef eisten hun deel van de opbrengst, maar de telg die erover gaat heeft andere plannen met het geld. En híj bepaalt. Dat is nu eenmaal het gevolg van het testament van grootmoeder. De Ondernemingskamer gaat daar niet tegenin, bleek donderdag. (NRC)