‘Ondermijning via onterechte aangiftes’

Liesbeth Spies

Liesbeth Spies, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters.
Liesbeth Spies, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters.

. Liesbeth Spies (CDA) hoorde er in 2012 als minister van Binnenlandse Zaken voor het eerst van: het moedwillig en zonder bewijs aantasten van het gezag van een burgemeester en diens reputatie. Dus ondermijning zonder (direct) crimineel oogpunt. Nu is ze zelf burgemeester van Alphen aan den Rijn en voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters. In die laatste rol ziet ze dat deze vorm van ondermijning geen incident was.

Hoe vaak komt het voor?

„Er zijn geen harde onderzoeksgegevens, maar het gaat om iets meer dan een handvol gemeentes waar dit nu speelt, al kan ik geen namen noemen.”

Ernstig, maar geen schokkende getallen.

„Tot je de burgemeester in kwestie bent en mensen moedwillig en succesvol je positie en gezag aantasten. Bovendien gaat de schade veel verder dan een individuele burgemeester. Door de publiciteit raakt het openbaar bestuur an sich in opspraak.”

Hoe gaat dat in zijn werk?

„Iemand doet bijvoorbeeld volledig onterecht aangifte van iets ernstigs tegen een burgemeester waar het Openbaar Ministerie dan naar moet kijken. Vervolgens wordt dat gelekt naar de pers of komt het op sociale media: ‘Burgemeester in opspraak’. En weg is diens positie. Echt heel kwalijk.”

Wat is uw oplossing?

„Ik heb donderdag gebeld met de top van het Openbaar Ministerie en mezelf uitgenodigd. Er móét een procedure komen waarbij het OM dit soort zaken waarbij aantoonbaar niets aan de hand is, zo snel mogelijk onderzoekt en ontkracht. Nu kost het maanden, met alle gevolgen van dien.”