Ombudsman

‘Opkoopregeling in bevingsgebied Groningen niet transparant’

Bij de proef waarbij vijftig huizen in het Groningse bevingsgebied worden opgekocht, was van tevoren niet helder hoe de procedure precies in elkaar zat. Bewoners werden achteraf geconfronteerd met het feit dat er sprake was van een loting, en de juridische basis van de proef was niet duidelijk gecommuniceerd. Dat concludeert Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen na een klacht van een Groningse familie. Bij de proef Koopinstrument konden huizenbezitters zich opgeven bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) om hun huis te laten opkopen. Er zou onder meer geen duidelijkheid zijn geweest over de wijze waarop burgers in beroep konden gaan tegen het besluit over deelname. Volgens de Ombudsman past de situatie binnen de grotere bestuurlijke verwarring in Groningen. (NRC)