‘Regeerakkoord: tot zes weken vaderschapsverlof’

Vaders krijgen vanaf 2019 niet twee, maar vijf dagen verlof. Daarnaast kunnen ze vijf weken aanvullend verlof opnemen.

Een vader met zijn kind tijdens de Negenmaandenbeurs.
Een vader met zijn kind tijdens de Negenmaandenbeurs. Foto Marcel Antonisse/ANP

In het nieuwe regeerakkoord wordt geregeld dat het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen gaat. Dat blijkt uit stukken die RTL Nieuws heeft ingezien. Daarnaast wordt het mogelijk om vijf weken aanvullend verlof aan te vragen, wat betekent dat hij of zij vrij kan nemen voor 70 procent van het salaris.

Het langere vaderschapsverlof van vijf dagen gaat in op 1 januari 2019. De vijf weken aanvullend verlof komen er vanaf 1 juli 2020 bij. Het verlof moet worden opgenomen in het eerst halfjaar na de geboorte.

Ook de huidige regeling van het adoptieverlof wordt verlengd, van vier naar zes weken.

Lux et Libertas Lees ook: het commentaar van NRC van 20 juli 2017 - substantieel vaderschapsverlof is een must.

In april dit jaar werd uitbreiding van het vaderschapsverlof op initiatief van de VVD controversieel verklaard. De invoering heeft zo’n grote impact op de begroting en gemeenschapsgelden, dat het onderwerp werd uitgesteld tot de formatieonderhandelingen.

D66, ChristenUnie en CDA hadden zich al eerder uitgesproken voor de uitbreiding. De VVD noemde het onderwerp niet in haar partijprogramma.