Nelleke Vedelaar verkozen tot nieuwe PvdA-voorzitter

Zaterdag volgt Vedelaar de huidige voorzitter Hans Spekman op.

Nieuwe PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar tijdens een debat in september.
Nieuwe PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar tijdens een debat in september. Foto Jeroen Jumelet/ANP

De nieuwe partijvoorzitter van de PvdA heet Nelleke Vedelaar. Ze is de opvolger van Hans Spekman, die vertrekt als gevolg van de verpletterende nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen. In een verkiezing onder de PvdA-leden versloeg Vedelaar, sinds 2010 wethouder in Zwolle, haar tegenkandidaten Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk met 62,5 tegen 37,5 procent van de stemmen. 23,9 procent van de leden bracht hun stem uit.

Vedelaar (40) gold als het meest kansrijk als winnaar. Achter de schermen genoot zij de voorkeur van de partijtop, onder wie politiek leider Lodewijk Asscher. Wat ze precies wil met de partij is nog niet duidelijk: tijdens de voorzittersstrijd deed ze weinig concrete voorstellen. Vedelaar wil dat de PvdA weer “lokaal gaat kijken” en dat “de inspiratie weer van de mensen komt”. Voorafgaand aan de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen schreef Vedelaar mee aan het verkiezingsprogramma van de PvdA.

Lees ook: Voorzitter zijn van de PvdA – dat wil bijna niemand

Vedelaar wacht een moeilijke opdracht. Als partijvoorzitter is ze automatisch campagneleider bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. De verwachting is dat de PvdA dan opnieuw een forse nederlaag zal lijden, na het recordverlies bij de Tweede Kamerverkiezingen dit jaar. Ook moet Vedelaar de partij leuker en interessanter gaan maken, vooral voor jongeren. Hiertoe deed partijprominent Paul Depla enkele maanden geleden een aantal aanbevelingen, die Asscher heeft omarmd. Zo zou de PvdA meer “een beweging” moeten worden.