Inspectie SZW onderzoekt ‘stakingsbreken’ PostNL

Bij een staking in het Groningse Kolham zouden postpakketten om de stakende depots heen zijn gevoerd, wat volgens vakbond FNV stakingsbreken zou zijn.

Sorteerders van PostNL aan het werk in een depot in Amersfoort.
Sorteerders van PostNL aan het werk in een depot in Amersfoort. Foto Bas Czerwinski / ANP

De Inspectie SZW doet onderzoek naar mogelijk stakingsbreken bij een sorteerdepot voor pakketjes van PostNL in het Groningse Kolham. De voormalige arbeidsinspectie komt in actie na een verzoek van vakbond FNV.

Donderdagavond staakten veertig pakketsorteerders op een depot in Kolham omdat ze meer baanzekerheid willen. Vrachtwagens reden vervolgens om het stakende sorteerpunt heen en bezorgden de pakketten bij andere vestigingen. De stakende sorteerders mochten van de beveiliging het pand niet in. Dit druist volgens vakbond FNV in tegen het recht om te staken, en de pakketten die op andere locaties werden bezorgd worden gezien als ‘besmet’ werk. De vakbond roept andere depots op om solidair te zijn en de pakketten niet aan te raken.

Reactie PostNL

PostNL laat in een reactie weten dat het bij het depot in Kolham niet anders heeft gehandeld dan normaal. “We kijken naar het aantal mensen dat wij op een bepaalde locatie beschikbaar hebben en passen het volume daarop aan”, aldus een woordvoerder. “Dat doen we bij alle vestigingen zo, dus ook bij Kolham.” Volgens PostNL werden de stakende personeelsleden verzocht dit buiten te doen, “conform de afspraken met FNV.”

De inspecteurs zijn donderdagnacht al langs geweest. Op het moment dat zij concluderen dat het ‘onderkruipersverbod’ is geschonden, kan de vakbond de gang naar de rechter maken. Dit wettelijke verbod houdt in dat andere uitzendkrachten niet de opdracht mogen krijgen om werk over te nemen van personeel dat in staking is. Volgens de woordvoerder van PostNL is dit “een kwestie van interpretatie.”

De sorteerders voeren actie om dat PostNL weigert garanties te geven over baanzekerheid. Ze zijn niet in dienst van het postbedrijf, maar werken in veel gevallen als uitzendkracht of via een werkervaringsplek.