‘Hygiëneslachthuizen niet op orde’

Pluimvee

De hygiëne in veel Nederlandse pluimveeslachthuizen is niet op orde. Dat concluderen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uit een halfjaarlijkse monitor blijkt dat er in de eerste zes maanden van dit jaar vaker vieze vloeren zijn waargenomen. Ook nemen slachters onvoldoende maatregelen tegen druipend vocht en verkeerd gebruikte verpakkingen. De NVWA intensiveert de controle bij bedrijven die zich niet aan de regels houden. Wanneer bedrijven hygiënevoorschriften onvoldoende naleven, bestaat de kans op kruisbesmetting. In het druipvocht van rauw voedsel kunnen ziekmakende bacteriën zitten die bij het klaarmaken ander voedsel besmetten. De NVWA meldt dat het sinds 2015 strenger toezicht houdt op de achttien grote pluimveeslachthuizen in Nederland. Bij bedrijven waar bij controle is gebleken dat ze hygiëneregels niet naleven, kan een boete worden opgelegd of dreigt een (tijdelijke) sluiting. (NRC)