Hof in Madrid schort debat Catalaans parlement op

Nasleep referendum Maandag wilden Catalaanse parlementariërs praten over onafhankelijkheid. Dit debat mag niet doorgaan, zegt het Constitutionele Hof.

Catalaans protest, eerder deze week in Barcelona.
Catalaans protest, eerder deze week in Barcelona. Foto Juan Medina/Reuters

De juridische strijd om de toekomst van Catalonië krijgt een nieuw hoofdstuk nu het Spaanse Constitutionele Hof de bijeenkomst, maandag, van het Catalaanse parlement heeft opgeschort waarin mogelijk de onafhankelijkheid van Catalonië zou worden uitgeroepen.

Het is nog niet bekend of de Catalaanse separatisten zich iets aantrekken van het besluit. Regiopresident Carles Puigdemont heeft vaak gezegd dat hij afscheiding van Spanje zou bewerkstelligen als de uitslag van een referendum daartoe aanleiding zou geven. Bij de verboden volkspeiling van afgelopen zondag stemde een overgrote meerderheid van de deelnemers vóór onafhankelijkheid. Puigdemont stelt dat die uitslag wat hem betreft bindend is. Het parlement van Catalonië zou maandag over de gevolgen van de uitkomst spreken.

De Spaanse socialisten stapten naar het hof om de rechtmatigheid van dit geplande debat te toetsen. Daarop werd de vergadering opgeschort.

Dinsdag uitte de Spaanse koning felle kritiek op het Catalaans referendum, dat volgens hem de stabiliteit van heel Spanje op het spel zet.

Het is niet voor het eerst dat een debat in Catalonië als onrechtmatig wordt bestempeld. In het verleden werden politici die verantwoordelijk waren voor verboden vergaderingen juridisch vervolgd.

Premier Mariano Rajoy heeft er opnieuw bij Puigdemont op aangedrongen te stoppen met zijn „illegale” plannen, die voor grote onrust in Spanje en de autonome regio Catalonië zorgen. „Ik hoop dat we ernstiger maatregelen kunnen voorkomen”, aldus Rajoy. De premier wordt daarbij gesteund door koning Felipe VI en de Europese Unie en heeft met leiders van de oppositie gesproken. Het Spaanse parlement wil volgende week over Catalonië vergaderen.

Puigdemont probeert intussen via bemiddelaars de dialoog te zoeken met ‘Madrid’. Hij zei eerder al dat de EU zou moeten bemiddelen. Puigdemont heeft vrijdag een ontmoeting met een bemiddelingscommissie van Catalaanse juristen die geen partij hebben gekozen in het conflict.

De Nederlandse oud-diplomaat Daan Everts, die een beperkte waarnemersmissie leidde, concludeerde in een voorlopig rapport dat het referendum niet voldeed aan de internationale standaarden. Dat kwam mede door tegenwerking van de Spaanse regering. Everts veroordeelde het geweld van de Spaanse politie, die de volkspeiling probeerde te voorkomen. „De Catalaanse regering was aanvankelijk zeer onthutst dat wij het referendum ondermaats achtten”, zegt Everts in een toelichting. „Het is nu wel duidelijk dat wij de enige onafhankelijke waarnemers zijn geweest.”

Lees ook: Hoeveel Catalanen willen echt weg uit Spanje? - en elf andere vragen over het referendum