Harvey Weinstein

Filmproducer intimideerde actrices seksueel

De bekende Amerikaanse filmproducer Harvey Weinstein treedt voorlopig terug uit zijn filmbedrijf The Weinstein Company. Aanleiding is een artikel in The New York Times, dat details geeft over drie decennia seksuele intimidatie van werknemers en actrices.

Weinstein gaat in een open brief diep door het stof. Hij schrijft een product van de werkcultuur van de jaren 60 en 70 te zijn, en berouw te voelen voor zijn wangedrag. Hij zou al een jaar in therapie zijn, begeleiding krijgen en werken aan een fonds met vijf miljoen dollar in kas om vrouwelijke regisseurs te steunen. Zijn advocaat Lisa Bloom liet tegelijk weten dat sommige beschuldigingen onwaar zijn.

Harvey Weinstein (64) staat al heel lang bekend om zijn agressieve, intimiderende optreden. In The New York Times verklaren vrouwelijke medewerkers nu dat hij zich ontkleedde in hun bijzijn of om een massage vroeg, vaak met de belofte van promotie– onder hen actrice Ashley Judd. Een werknemer noemt The Weinstein Company in een memo „een giftige omgeving voor vrouwen”. In zeker acht gevallen moest Weinstein in het verleden een geldregeling treffen na seksuele intimidatie en ongewenst fysiek contact, aldus de NYT.

Weinstein bestormde Hollywood in de jaren 80 met broer Bob. Het in 1979 opgerichte filmbedrijf Miramax lanceerde namen als Steven Soderbergh en Quentin Tarantino en sleepte via harde mediacampagnes 68 Oscars in de wacht voor films als Shakespeare in Love en The English Patient. In 2004 verlieten de broers met ruzie Miramax en stichtten The Weinstein Company. (NRC)