Formatie

‘Nieuw kabinet bouwt hypotheekrente versneld af’

In het conceptregeerakkoord van de vier formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie staat dat de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 versneld wordt afgebouwd. Dat melden donderdag diverse media op basis van Haagse bronnen. Uit het conceptregeerakkoord zou blijken dat de aftrek voor de hoogste inkomens in vier stappen van 3 procent wordt teruggebracht. De formerende partijen zouden willen dat de maatregel ‘budgetneutraal’ uitpakt. Huizeneigenaren die meer moeten gaan betalen door de verminderde hypotheekrenteaftrek wil het nieuwe kabinet gaan compenseren met een verlaging van het eigenwoningforfait, een heffing die woningbezitters elk jaar betalen. De versnelde afbouw moet in 2020 ingaan, zodat het het streeftarief van 37 procent bereikt wordt in 2023. (NRC/ANP)