Filmproducer Weinstein treedt terug na beschuldigingen over seksueel wangedrag

Sorry, het was de werkcultuur van toen, zegt Hollywoods machtige filmproducent Harvey Weinstein in excuusbrief over zijn seksueel wangedrag.

Harvey Weinstein in Cannes in 2017: de filmproducent ligt onder vuur wegens klachten over seksuele intimidatie
Harvey Weinstein in Cannes in 2017: de filmproducent ligt onder vuur wegens klachten over seksuele intimidatie YANN COATSALIOU/ AFP

De bekende Amerikaanse filmproducer Harvey Weinstein treedt voorlopig terug uit zijn filmbedrijf The Weinstein Company. Aanleiding is een artikel in The New York Times, dat details geeft over drie decennia seksuele intimidatie van werknemers en actrices.

Weinstein gaat in een open brief diep door het stof. Hij schrijft een product van de werkcultuur van de jaren zestig en zeventig te zijn, en berouw te voelen voor zijn wangedrag. Hij zou al een jaar in therapie zijn, begeleiding krijgen en werken aan een fonds met vijf miljoen dollar in kas om vrouwelijke regisseurs te steunen. Zijn advocaat Lisa Bloom liet tegelijk weten dat sommige beschuldigingen onwaar zijn.

Harvey Weinstein (64) staat al heel lang bekend om zijn agressieve, intimiderende optreden. In The New York Times verklaren vrouwelijke medewerkers nu dat hij zich ontkleedde in hun bijzijn of om een massage vroeg, vaak met de belofte van promotie. Onder hen actrice Ashley Judd. Een werknemer, Lauren O’Connor, noemt The Weinstein Company in een memo ‘een giftige omgeving voor vrouwen’. In tenminste acht gevallen - assistentes, actrices en een model - moest Weinstein in het verleden een financiële regeling treffen na seksuele intimidatie en ongewenst fysiek contact, aldus The New York Times.

Promotieseks: de ‘casting couch’

Ook over Weinstein seksuele wangedrag werd al heel lang gefluisterd. Dat het nu tot zijn terugtreden leidt, is een indicatie dat er iets verandert in Hollywood. Tot voor kort werd promotie of een rol in ruil voor seksuele gunsten - de fameuze ‘casting couch’ - daar als normaal ervaren.

Harvey Weinstein bestormde in de jaren tachtig Hollywood. Zijn met broer Bob (62) in 1979 opgerichte filmbedrijf Miramax begon als distributeur van buitenlandse films, die Weinstein hardhandig op maat knipte naar Amerikaanse smaak: hij kreeg de bijnaam ‘Harvey Schissorhands. Miramax werd groot met de productie van onafhankelijke kwaliteitsfilms, een genre dat de grote studio’s links lieten liggen; broer Bob spekte de kas met horror. Miramax, sinds 1993 een dochter van Disney, lanceerde namen als Steven Soderbergh en Quentin Tarantino en sleepte via harde mediacampagnes 68 Oscars in de wacht voor films als Shakespeare in Love en The English Patient. In 2004 verlieten de broers met ruzie Miramax en stichtten The Weinstein Company.