Burgemeester Eberhard van der Laan overleden

De Amsterdamse burgemeester is op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is donderdagavond overleden. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend . Hij is “thuis in alle rust” op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Van der Laan laat een echtgenote en vijf kinderen na. Op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid, provincies en gemeenten gaat de vlag vandaag halfstok.

In januari van dit jaar maakte PvdA’er Van der Laan bekend dat hij ongeneeslijk ziek was. Het nieuws sloeg in als een bom bij veel Amsterdammers. Als dank voor zijn grote betrokkenheid bij de stad beloofde een aantal inwoners in een filmpje gericht aan de burgemeester dat ze over de stad zouden waken en zijn erfenis zouden koesteren.

.

Van der Laan bleef uiteindelijk nog acht maanden aan als burgemeester. Op 18 september van dit jaar schreef hij een zeer persoonlijke brief aan alle Amsterdammers dat hij zijn functie noodgedwongen moest neerleggen.

“Het was een groot voorrecht om burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen”.

Met een spontaan georganiseerd applaus voor zijn woning en het luidkeels gezonden ‘Aan de Amsterdamse grachten’ bedankten duizenden Amsterdammers de tomeloze inzet van de burgemeester voor hun stad.

Zeer geliefde burgemeester

Van der Laan werd op 7 juli 2010 geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. In korte tijd werd hij zeer populair bij de Amsterdamse bevolking. Grotendeels door zijn kordate manier van besturen - Van der Laan initeerde de Top600, de aanpak van gewelddadige veelplegers - zijn welsprekendheid en zijn natuurlijke rol als mediator. Zo dwong hij veel bewondering af tijdens de bezetting van het Maagdenhuis in februari 2015. Tegen de studenten liet hij weten:

“Je hebt mij niet horen zeggen dat dit een slechte actie is, of dat jullie weg moeten nu. Dit is Amsterdam en daar kan altijd net iets meer. Je moet kritisch zijn, maar je moet zelf weten of je in deze patstelling blijft. Ik wens jullie wijsheid, een beetje harmonie en een betere studie.”

Ook zijn empatische optreden in de zedenzaak van Robert M. maakte veel indruk. Maar Van der Laan was vooral geliefd omdat hij zoveel hield van de stad en haar inwoners.

Lees ook de necrologie over Van der Laan: Kordaat, empathisch en af en toe driftig

Van der Laan werd op 28 juni 1955 in Leiden geboren. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1992 was hij medeoprichter van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Van 1990 tot 1998 zat hij in de gemeenteraad van Amsterdam, vanaf 1993 als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid. In 2008 trad Van der Laan tussentijds aan als minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV.

Emotioneel afscheidsinterview in Zomergasten

Ondanks zijn zeer broze gezondheid lukte het Van der Laan om in juli op te treden als gast in het populaire VPRO-programma Zomergasten. Voor de burgemeester werd er een uitzondering gemaakt. Het interview werd van te voren opgenomen. Met veel enthousiasme en geestdrift vertelde Van der Laan over de democratische omwentelingen in Zuid-Europa en zijn grote voorbeeld: de PvdA-politicus Jan Schaefer.

Het gesprek met presentatrice Janine Abbring kreeg een emotionele wending door de keuze van Van der Laan voor een tv-fragment over de verbroedering van Amsterdammers bij het huis van de familie van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri. Het grote talent van zijn favoriete voetbalclub kreeg begin van dit seizoen een hartstilstand op het veld en heeft ernstige hersenschade opgelopen.

Van der Laan vertelt over Nouri’s broer die onderwijsassissent is op de Calvijnschool, tien jaar geleden een van de slechtste scholen het land. Zijn motto: we moeten de beste scholen bouwen in de slechtste wijken. Zo krijgen jongens als Nouri een kans, aldus Van der Laan. Dan wordt het de burgemeester even te veel.

Lees ook: Ajax speelt niet, en toch kijken honderden Amsterdammers samen naar een groot tv-scherm: Van der Laan in Zomergasten

Het was voor veel Amsterdammers een afscheidsinterview van hun geliefde burgemeester. Op de binnenplaats van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum en op andere plekken in de hoofdstad kwamen honderden mensen bij elkaar om gezamelijk naar de uitzending te kijken.

Lees hier de reacties van collega-politici: ‘Lieve man, een vriend, een bewogen politicus’

Op condoleance.nl hebben talloze mensen mensen een reactie achtergelaten. Gemeente Amsterdam heeft ook een condoleanceregister geopend.