Brieven

Brieven

Productbeschrijving

En babypoeder dan?

Volgens de NVWA is het misleidend om een product vegetarische boterhammenworst te noemen, terwijl er geen worst in zit. (NVWA: ‘vegetarische kipstuckjes’ is misleidend voor de consumenten, 4/10) . Ik denk dat we grotere problemen hebben: kennelijk verwerkt Zwitsal al jaren baby’s in zijn talkpoeder!

Homeopathie

Biggendiarree

Liesbeth Ellinger (Brieven, 2/10) zegt dat er bewijs is dat homeopathie werkt, als reactie op de constatering van EASAC dat zo’n bewijs gezocht is, maar dat homeopathie niets blijkt te doen. Ze presenteert haar eigen onderzoek. Dat is echter lachwekkend van knulligheid: google maar eens op ‘homeopathie’ en ‘biggendiarree’. Homeopaten hebben zulke dieproze brillen op dat ze elk onderzoek naar homeopathie opvatten als een bewijs van werkzaamheid, ook als de uitkomst juist het tegengestelde zegt. Ook beroepen homeopaten zich telkens maar weer op immer oncontroleerbare wondergenezingen in de eigen praktijk. Er zijn geen nieuwe argumenten.

Onderwijs

Besparen op ICT

Graag wil ik reageren op het artikel Geld genoeg, maar scholen moeten er te veel tegelijk mee (4/9).

Kennis verspreiden is goedkoper dan ooit en toch weet men met softwarelicenties 60 procent meer geld binnen te halen dan een drukkerij ooit aan omzet had (3.000 euro per jaar tegenover 15.000 euro per acht jaar). Waar blijft de beloofde besparing door ICT? Het wordt tijd dat we publiek gefinancierde software voor instellingen als scholen en gemeenten onder een opensourcelicentie beschikbaar stellen.

Garage Eindhoven

Overheidstoezicht

Geen doden, zelfs geen gewonden waren te betreuren door de instorting van een in aanbouw zijnde parkeerkelder (Ministerie wil onderzoek gebouwen met gevaarlijke constructie, 25/9). Puur toeval dat, toen de hitte de draagconstructie zodanig verzwakte en het bouwsel bezweek, de bouwplaats verlaten was. Zeker bij gebruik van het gebouw zouden de gevolgen ernstig zijn. Nu kreeg het bericht over het resultaat van het onderzoek weinig aandacht. Het materiaalgebruik bleek ondeugdelijk, maar ook de overspanning was ongewoon ruim. Zeker dat laatste zou een toezichthouder moeten zijn opgevallen. Hoewel de overheid voor de veiligheid steeds hogere bedragen besteedt, is het overheidstoezicht op gebouwen naar de markt verschoven. De overheid heeft zich teruggetrokken en de regeling van de veiligheid aan de bedrijven overgelaten. In de berichtgeving over de onderzoeken kreeg de rol van de overheid in de pers geen enkele aandacht. Blijkbaar is het nodig dat er eerst doden vallen. alvorens het noodzakelijke (overheids)toezicht aan de orde komt.

Luchtverkeer

Luchthaven op eiland

Ik hoop dat Nederland dit plan (De hoogste tijd om een nieuwe kustlijn te bouwen 27/9) zo snel mogelijk gaat laten uitvoeren. En misschien kan dan op een van die nieuwe eilanden gelijk een nieuw Schiphol aangelegd worden. Dat lijkt me veel beter dan uitbreiding van het vliegveld bij Lelystad.

Correcties/aanvullingen

Leidens ontzet

Bij de foto van de viering van Leidens Ontzet (4/10, p. 11) wordt vermeld dat het Leids gemeentebestuur zorgt voor gratis haring en wittebrood. Het is al sinds 1886 de organiserende 3 October Vereeniging die hiervoor zorg draagt.