Australische zomer wordt ondraaglijk warm: 50+ graden

Klimaatverandering Nieuw klimaatonderzoek leidt tot alarm in Australië. „We hebben geen plannen klaar liggen om ons goed te beschermen.”

Een kangoeroe die vastzat in prikkeldraad bij Cunnamulla is bezweken aan de hitte. De foto is op 10 augustus genomen.
Een kangoeroe die vastzat in prikkeldraad bij Cunnamulla is bezweken aan de hitte. De foto is op 10 augustus genomen. Foto David Gray/Reuters

Ze zijn zich rot geschrokken in Australië. In Sydney en Melbourne kan de temperatuur binnen enkele decennia geregeld boven de 50 graden Celsius uitkomen. De zomerse temperaturen zijn al veel hoger dan vroeger. In 2013 werd in Sydney een recordtemperatuur van 45,8 graden gemeten, in 2009 in Melbourne zelfs 46,4 graden.

Sophie Lewis en haar team van de Australian National University gebruikten voor hun onderzoek de nieuwste klimaatmodellen, die nu worden ontwikkeld door het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC). Ze vroegen zich onder meer af wat een mondiale temperatuurstijging van 2 graden betekent voor de hitte.

Een zomer zoals in 2015, een van de warmste ooit in Australië, is volgens de onderzoekers al over een paar jaar heel gewoon. In de vorige zomer werden meer dan tweehonderd warmterecords gebroken. En afgelopen september, voorjaar in Australië werd het in Sydney al weer ruim 33 graden – een nieuw record. Ook het oceaanwater zal verder opwarmen. De gemiddelde temperatuur van het zeewater komt in de toekomst in de herfst hoger uit dan vorig jaar, toen de koralen voor de Australische kust ernstig verbleekten door het warme water.

Op de klimaattop in Parijs (2015) werd de intentie uitgesproken de wereldwijde opwarming te beperken tot anderhalve graad. Volgens veel klimaatwetenschappers zal zelfs een stijging van maximaal 2 graden een enorme inspanning vereisen.

De extremen verergeren

Lewis vroeg zich af hoe een extreme zomer er in een tweegradenscenario in Australië zal uitzien. „Als we de gemiddelde temperatuur verhogen, veranderen we de hele distributie van temperaturen”, zegt ze in de Sydney Morning Herald. „Wij zullen een grote toename van extremen zien. Een gemiddelde temperatuurstijging van, laten we zeggen, één graad kan de extremen twee of tot drie keer verergeren.”

Mark Wakeham, hoofd van het milieuagentschap van Victoria, de zuidelijke staat waarin Melbourne ligt, noemt het onderzoek in de Australische editie van The Guardian „alarmerend”. Het laat volgens hem zien dat klimaatverandering niet alleen een milieuprobleem is, ook een grote uitdaging voor de gezondheidszorg en economie. „We hebben geen plannen klaarliggen om ons goed te beschermen tegen dagen van 50 graden.” De infrastructuur is niet voorbereid op dergelijke extremen, die zich al vanaf 2040 kunnen voordoen. Huizen moeten beter worden geïsoleerd om de warmte buiten te houden, in steden moeten meer schaduwplekken worden gecreëerd.

Wakeham ziet het onderzoek ook als een waarschuwing voor de regering om klimaatverandering eindelijk serieus te nemen. Daar lijkt weinig kans op. Vorig jaar zei de conservatief-liberale Australische premier Malcolm Turnbull nog dat steenkool, de vervuilendste fossiele brandstof, een belangrijk onderdeel zal blijven van de Australische energiemix voor „vele, vele, vele decennia”.