VSCD Oeuvreprijs voor Hans van Manen

Dans Van Manen creëert al meer dan zestig jaar baanbrekende choreografieën, vindt de jury. Zaterdag krijgt hij de oeuvreprijs uitgereikt.

Hans van Maanen
Hans van Maanen Evert Elzinga

Choreograaf Hans van Manen (1932) krijgt komend weekend de VSCD Oeuvreprijs. De uitreiking vindt zaterdag plaats in Theater aan het Vrijthof in Maastricht, tijdens het Feest van de Nederlandse Dans.

Van Manen krijgt de prijs omdat hij „al ruim zestig jaar baanbrekende choreografieën creëert, waarmee hij een belangrijke impuls heeft gegeven aan de ontwikkeling van de danskunst in binnen- en buitenland”, aldus de jury, die zijn invloed „onuitwisbaar”  noemt. „Van Manens werk voert terug naar de essentie van wat dans is, eenvoudig, krachtig en puur, een kunstvorm die de ziel raakt.”

Lees ook: Wat is nou typisch Van Manen

De VSCD Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon (of instelling) die een belangrijke bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd, door gedurende zijn of haar carrière „een ontwikkeling door te maken die gezichtsbepalend is geworden voor de podiumkunsten”.

Van Manen, de vaste choreograaf van het Nationale Ballet, heeft volgens de jury „de liefde met al zijn passie en spanningen op het podium gebracht, vaak met humor”. En: „De heldere lange lijnen die doorbroken worden, zoals het onweer op een zonovergoten dag, herkent iedereen als het werk van deze ware meesterchoreograaf.” 

De VSCD Oeuvreprijs werd eerder onder anderen uitgereikt aan Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Ton Lutz (1995), Dora van der Groen (1997), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Freek de Jonge (2008), Joop van den Ende (2011) en Youp van ’t Hek (2016).