Vier jaar cel geëist voor mishandeling homostel Amsterdam

Eén van de twee slachtoffers liep bij de mishandeling in oktober een schedelbreuk op.

Foto Koen van Weel/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een gevangenisstraf van vier jaar geëist waarvan één voorwaardelijk tegen de 24-jarige Mamadou D. Hij zou in oktober vorig jaar een homostel achter het Centraal Station van Amsterdam zwaar hebben mishandeld. Dat meldt Het Parool.

De slachtoffers, 52 en 55 jaar oud, werden aan de De Ruyterkade mishandeld terwijl ze op een scooter onderweg naar huis waren. Toen het tweetal van de pont, die de stadsdelen Noord en Centrum met elkaar verbindt, wilde rijden werden zij uitgescholden vanwege hun geaardheid. Eenmaal op de kade werd het echtpaar zwaar mishandeld. Een van de slachtoffers viel na enkele klappen op de grond en kreeg meerdere trappen in zijn gezicht. Hij liep hierbij een schedelbreuk op.

Poging tot doodslag

Het OM acht poging tot doodslag en openlijke geweldpleging bewezen. Ook is Mamadou D. betrokken bij een vechtpartij die in januari in de Amsterdamse Warmoesstraat plaatsvond.

Volgens het OM speelde D. een grote rol in de mishandeling van het echtpaar bij het Centraal Station. Een kentekenplaatje werd op de plaats van het incident gevonden. Bij het checken van het kenteken bleek het plaatje te horen bij de scooter van D., die claimde dat de scooter was gestolen. Dit bleek niet te kloppen. Een wijkagent, die D. al meerdere keren had aangehouden, kon hem bovendien identificeren aan de hand van foto’s.

D. zelf ontkent betrokken te zijn bij de mishandeling van het tweetal bij het Centraal Station. Er zijn nog twee andere verdachten in de zaak. Eén van hen wordt mogelijk niet vervolgd.

Homohaat

De mishandeling bij het Centraal Station is niet het enige recente incident in de hoofdstad waarbij homohaat een rol speelde. In augustus werden drie mannen aangehouden op verdenking van poging tot moord na een scheldpartij in de Reguliersdwarsstraat.