Uber-top sluit vrede en hervormt bestuur, om invloed van oprichter te beperken

De raad van bestuur van taxidienst Uber heeft unaniem ingestemd met een ingrijpende hervorming van de machtsverhoudingen binnen het bedrijf. Er komen bestuurszetels bij, onder meer voor het Japanse technologieconcern Softbank, dat zo’n 10 miljard dollar wil investeren in de taxidienstverlener. Ook mikt Uber op een beursgang in 2019. Dat melden verschillende Angelsaksische media. De maatregelen moeten onder meer paal en perk stellen aan de invloed van Travis Kalanick, die behoort tot de oprichters van Uber in 2009 en tot voor kort de hoogste baas was. Na een reeks schandalen kwam Kalanick in conflict met de top van het bedrijf en zijn aandeelhouders, die hem na flink geruzie aan de kant zetten. Kalanick beschikt echter nog over aandelen die hem meer stemrecht geven dan andere aandeelhouders. Aan die situatie komt nu een einde: voortaan geeft ieder aandeel evenveel zeggenschap. De maatregelen zouden mede zijn bedoeld als voorbereiding op een beursgang. Dat de rest van het bestuur heeft ingestemd met de veranderingen, geldt volgens persbureauBloomberg als een belangrijke overwinning voor de nieuwe topman Dara Khosrowshahi, die werd weggeplukt bij reisbedrijf Expedia met de opdracht schoon schip te maken bij Uber. Kalanick verzette zich tot het laatst tegen de inperking van zijn macht. De beoogde investering door Softbank waardeert Uber naar verluidt op bijna 70 miljard dollar. Het Japanse concern zou minstens 1 miljard dollar aan nieuw kapitaal verstrekken, en voor zo’n 9 miljard dollar aan aandelen overnemen van zittende aandeelhouders. (ANP)