Trump: dodental valt wel mee

Puerto Rico

Het dodental op Puerto Rico is opgelopen tot 34. Dit zei gouverneur Rossello dinsdag tegen lokale media. Negentien mensen zijn direct omgekomen door orkaan Maria, die het eiland twee weken geleden trof. Vijftien mensen zijn later overleden.

Nog 95 procent van de huizen zonder stroom, waaronder ziekenhuizen. Er is een groot tekort aan water en voedsel. Er is voor circa 90 miljard dollar (76 miljard euro) schade aangericht. President Trump, die het getroffen gebied dinsdag bezocht, feliciteerde het eiland met „het lage dodental” in vergelijking met „een echte catastrofe als Katrina” die in 2005 aan ruim 1.800 mensen het leven kostte.

Puerto Rico zit diep in de schulden. De hulp kwam pas op gang toen Trump tijdelijk een wet had geschrapt waardoor schepen buiten de VS goedkopere hulpgoederen kunnen leveren. Gouverneur Rossello had gewaarschuwd dat als niet snel hulp zou komen, Puerto Ricanen massaal zouden vluchten naar het vasteland van de Verenigde Staten. (AP)