Splitsing Den Haag doet aandelen Eneco niet van de hand

Voorstanders van de verkoop van Eneco door 53 aandeelhoudende gemeenten hebben donderdagavond een flinke klap te verwerken gekregen. Toen werd duidelijk dat de gemeenteraad van Den Haag, met een aandelenbezit van 16,6 procent, zich tegen de voorgenomen verkoop van het energiebedrijf keerde. Tot vorige week was niet duidelijk dat de cruciale partijen PvdA en PVV zich tegen verkoop gingen verzetten. Het voorstel werd verworpen met 18 stemmen voor en 24 tegen.

In augustus tekende zich onder alle aandeelhouders een meerderheid voor verkoop af toen duidelijk werd dat Dordrecht (9 procent) zich voor afstoten zou uitspreken. Omdat Rotterdam eveneens voor lijkt te zijn, goed voor bijna 32 procent, was de steun van Den Haag genoeg voor een meerderheid. Die Haagse steun komt er dus niet. De 53 gemeenten moeten deze maand aangeven of zij het verkoopproces willen starten.

Aanleiding voor het ter discussie stellen van het gemeentelijke eigendom was de (verplichte) splitsing van het energiebedrijf begin dit jaar. Net als Essent en Nuon eerder is Eneco gesplitst in een netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf (productie, verkoop). Het netwerkbedrijf (Stedin) blijft sowieso in overheidshanden en gemeenten vroegen zich af of zij eigenaar moesten blijven van een commercieel bedrijf dat ook in het buitenland actief is.

Met de tegenstem van Den Haag is de verkoop van Eneco zeker niet van de baan, omdat veel gemeenten zich nog niet hebben uitgesproken.