Rutte III trekt half miljard euro extra uit voor leraren

Basisonderwijs Basisscholen kunnen het geld gebruiken om de werkdruk te verlagen. De staking van docenten gaat donderdag gewoon door.

Het nieuwe kabinet trekt bijna 500 miljoen euro extra uit voor het basisonderwijs, om zo de werkdruk voor leraren te verlagen. Haagse bronnen bevestigen dat aan NRC naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. Ondanks het lek uit de formatieonderhandelingen is de landelijke staking van basisschoolleerkrachten deze donderdag doorgegaan.

Leraren in het basisonderwijs klagen al langer over hoge werkdruk en lage salarissen. De vakbonden willen 1,4 miljard euro extra: 900 miljoen voor verhoging van de lonen en 500 miljoen voor de verlaging van de werkdruk. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die bijna klaar zijn met de kabinetsformatie, lijken bereid aan die laatste eis tegemoet te komen. Scholen kunnen het geld bijvoorbeeld besteden aan extra onderwijsassistenten of kleinere klassen.

Actiegroep PO in Actie vindt de 500 miljoen euro „heel, heel mooi”, maar zag geen aanleiding de staking af te blazen. „Als een stakingsdreiging dit al oplevert, wat levert de echte staking ons dan op?” Ook de Algemene Onderwijsbond bleef bij de stakingsoproep.

De koepelorganisatie voor het basisonderwijs, de PO-Raad, spreekt van een „mooi resultaat”, maar blijft kritisch. „Voor de salarissen hebben we nog een behoorlijk gat”, zegt woordvoerder Ad Veen.

Een deel van de 900 miljoen euro voor hogere salarissen waar de onderwijsvakbonden om vragen, is al wel binnen. In de Miljoenennota die het demissionaire kabinet vorige maand presenteerde, is 270 miljoen opzij gezet voor dat doel.

De leraren willen dat zij hetzelfde gaan verdienen als hun collega's in het middelbaar onderwijs. Gemiddeld verdient een basisschoolleraar 20 procent minder dan een tweedegraads docent in het middelbaar onderwijs.

Doordat de juffen en meesters donderdag het werk neerleggen, kunnen meer dan een miljoen kinderen niet naar school. Onlangs staakten de basischoolleraren ook al een keer, al was dat maar kort: één uur, op de ochtend van 24 juni.

De triomf van PO in Actie pagina 5