Prijsvechter

België daagt Ryanair voor de rechter

België sleept Ryanair voor de rechter. Met de golf aan geannuleerde vluchten heeft de Ierse vliegmaatschappij de Belgische wet overtreden, stelt vicepremier en minister van Consumentenzaken Kris Peeters. Als de rechter Peeters gelijk geeft, kan een dwangsom worden opgelegd. Ryanair schrapt of wijzigt de komende maanden duizenden vluchten. De annuleringen zijn een gevolg van fouten die Ryanair heeft gemaakt met de vakantieroosters van piloten. Peeters liet de afgelopen tijd onderzoeken of Ryanair passagiers misleidt door hen onvoldoende op hun rechten te wijzen. „Een luchtvaartmaatschappij is immers verplicht om elke getroffen reiziger individueel op de hoogte te brengen én hem daarbij proactief in te lichten over zijn rechten, inclusief de rechten op compensatie en bijstand”, schrijft Peeters op zijn website. Europese wetgeving schrijft voor wanneer en hoeveel compensatie vliegmaatschappijen moeten betalen bij vertragingen en annuleringen. In een verhit debat legde het Europees Parlement het Ierse bedrijf dinsdag al op de gril. De handhaving van de regels ligt echter bij de lidstaten. Eerder liet onder meer de Britse toezichthouder Civil Aviation Authority (CAA) weten woedend te zijn over het gedrag van Ryanair. Ryanair heeft toegezegd de komende maanden extra personeel aan te nemen om de pilotenkrapte op te vangen. (ANP)