Opvolging

Dijkhoff vervangt Hennis als minister van Defensie

Klaas Dijkhoff (VVD) vervangt de dinsdag opgestapte Jeanine Hennis als minister van Defensie. Dijkhoff stopt als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en draagt zijn taken over aan demissionair minister Stef Blok.

Hennis (VVD) trad dinsdag af naar aanleiding van het fatale mortierongeluk in Mali, waarbij vorig jaar twee Nederlandse militairen om het leven kwamen. Dat maakte ze bekend in het debat over het ongeval. De Tweede Kamer was in het debat over de gemaakte fouten zeer kritisch op de beantwoording van de vragen door de minister. Ook commandant der strijdkrachten Tom Middendorp, de hoogste Nederlandse militair, stapte met onmiddellijke ingang op. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is Defensie in de zaak „ernstig tekortgeschoten”. (NRC)