Nederlandsche Bank test verzekeraars op risico’s extreem weer

Klimaatverandering De Nederlandsche Bank voert een ‘klimaatstresstest’ uit op schadeverzekeraars. Hevige neerslag raakt hun financiële positie.

De Nederlandsche Bank (DNB) voert op dit moment voor het eerst een ‘klimaatstresstest’ uit onder schadeverzekeraars om te beoordelen of ze bestand zijn tegen het risico van vaker voorkomend extreem weer. Dit schrijft de toezichthouder in een rapport over de risico’s van klimaatverandering voor de financiële sector, dat deze donderdag verschijnt.

De klimaatstresstest is onderdeel van een breder onderzoek door DNB waaraan twintig grote en kleine verzekeraars meedoen. In december wil DNB de resultaten bekendmaken.

Verzekeraars voelen de gevolgen van klimaatverandering. Het Verbond van Verzekeraars stelde vorige maand in een rapport over het klimaat dat zware neerslag steeds vaker tot grote claims leidt. Op 23 juni 2016 trof een extreme hagelbui in Brabant en Limburg kassen, woningen en auto’s. De totale verzekerde schade bedroeg tussen de 500 en 600 miljoen euro, de grootste schadepost voor verzekeraars sinds 2000. Enkele verzekeraars maakten mede hierdoor in 2016 verlies en verhoogden daarop de premie op schadeverzekeringen. Bij Achmea ging de premie „met enkele procenten” omhoog, aldus een woordvoerder desgevraagd. Ook werkt Achmea nu samen met klanten om ze „beter bestand te maken tegen klimaatverandering”. Kassen krijgen bijvoorbeeld grotere regengoten.

Een DNB-woordvoerder noemt de scenario’s in de stresstest „zwaar maar realistisch”. Twee scenario�’s gaan over winterstormen en één over een zomerstorm met zware neerslag, gebaseerd op de hagelbui vorig jaar. Om „zakken of slagen” gaat het niet, wel kunnen er „vervolgacties” komen als de hele sector of individuele verzekeraars slecht bestand blijken tegen klimaatstress. DNB kan dan de kapitaalpositie van verzekeraars aan de orde stellen, of hun herverzekeringen (de verzekeringen van verzekeraars). Bij de hagelbui van 2016 bleek dat die herverzekeringen niet volledig soelaas boden. Achmea moest meer dan 300 miljoen euro vergoeden. Slechts de helft werd daarvan werd gedekt door herverzekeraars.

Interview DNB pagina E3