Militairen VS en Niger in hinderlaag

Niger

In het zuidwesten van Niger, in het grensgebied met Mali, zijn woensdag drie Amerikaanse commando’s en vijf soldaten uit Niger gedood bij een aanval van terreurgroep, vermoedelijk afkomstig uit Mali. De militairen waren in een hinderlaag gelopen. Het incident bevestigt het beeld dat de veiligheidssituatie in de westelijke Sahel-regio snel verslechtert. Islamitische terreurgroepen, waaronder aan Al-Qaeda en aan IS gelieerde milities, herwinnen terrein, ondanks de aanwezigheid van VN-blauwhelmen, Franse militairen en geïntensiveerde samenwerking tussen de legers van vijf Sahel-landen met Europese financiële steun. Het onvermogen van de Malinese regering om politieke vooruitgang te boeken, draagt in sterke mate bij aan de groeiende instabiliteit. VN-topman Antonio Guterres sprak daar dinsdag nog zijn ongerustheid over uit. Volgens Washington helpen de Amerikanen in Niger bij het trainen van soldaten en het verzamelen van inlichtingen. (NRC)