Brieven

Lerarenstaking

Mag een leerkracht alleen lunchen?

Foto David van Dam
Foto David van Dam

Donderdag staken, met z’n allen naar Den Haag. Meer salaris, minder werkdruk. Hopelijk is er een luisterend oor. Dat luisterend oor hoop ik ook te bereiken met mijn eenmansactie. Hoe ziet die eruit? Heel eenvoudig: ik (leerkracht groep 3/4/5, 59 jaar) weiger met leerlingen te lunchen. Mijn motivatie is als volgt:

1. Lunchen met leerlingen en de daaropvolgende schoonmaakwerkzaamheden staan niet in mijn functieomschrijving;

2. Het kwartier les(!)tijd dat op mijn school gereserveerd wordt voor het lunchen is veel te kort om op een normale manier te kunnen eten;

3. Het noodgedwongen langer lunchen met leerlingen leidt tot inkrimping van de eigen pauze, wat in strijd is met de cao.

De gevolgen van mijn weigering zijn heftig. Mijn directeur heeft me de deur gewezen, mijn werkgever beschuldigt mij van werkweigering, houdt mijn salaris in en probeert mij op grond van verstoorde verhoudingen te ontslaan.

De AOb, waarvan ik al jaren lid ben, weet nog niet of hij mij juridische bijstand gaat verlenen.

Toch wil ik eigenlijk maar één ding uitgezocht hebben: kan een werkgever een leerkracht verplichten om met kinderen te eten? Niets meer en niets minder.