Kazuo Ishiguro krijgt Nobelprijs voor Literatuur

De Brits-Japanse auteur won eerder de Booker Prize voor zijn bekendste boek The Remains of the Day.

Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguro Foto Mike Segar/Reuters

De Nobelprijs voor Literatuur is dit jaar toegekend aan de Brits-Japanse schrijver Kazuo Ishiguro. De jury roemt hem als een schrijver “die, in romans met grote emotionele kracht, de afgrond heeft blootgelegd onder ons illusoire gevoel van verbintenis met de wereld”. Ishiguro won eerder de Booker Prize voor zijn boek The Remains of the Day (1989).

Ishiguro (1954) werd geboren in Japan en verhuisde op zijn vijfde naar het Verenigd Koninkrijk. Hij studeerde creative writing aan de Universiteit van East Anglia, net als schrijvers en generatiegenoten Ian McEwan en Anne Enright. Het Verenigd Koninkrijk was ook in de meeste gevallen het decor van zijn romans, van een kostschool tot een kasteel. “Ze zullen me natuurlijk nu wel willen claimen”, zei Ishiguro in 1990. “Mijn drie boeken zijn in Japanse vertaling verschenen maar ik schrijf geen Japans en ik spreek het zelfs niet zo goed meer. Voor Japanners ben ik een westerse schrijver.”

Lees ook: NRC-interview uit 1995: Kazuo Ishiguro over de schitterende zeepbel van de jeugd

Herinnering en tijd

De belangrijkste thema’s in zijn boeken zijn herinnering, tijd en zelfbedrog. Het gaat bij Ishiguro om het verleden: hij wil er niet mee in het reine komen, maar onderzoeken in hoeverre je moet vergeten om te kunnen overleven. Hij is een schrijver die “geïnteresseerd in het begrijpen van het verleden, maar hij is geen Proustachtige schrijver, hij is er niet op uit om het verleden terug te winnen”, aldus de secretaris van het Nobelcomité Sara Danius tegen The Guardian. Ishiguro staat daarnaast bekend om de vele genres die hij beoefent en naar zijn hand zet: in zijn jongste roman The Buried Giant (2015) beproeft hij zich in de fantasy, tegen een decor van de Middeleeuwen ten tijde van koning Arthur.

Met het dystopische werk Never let me go (2005) introduceerde Ishiguro sciencefiction in zijn werk. Het boek gaat over een nabije toekomst waarin een groep studenten opgroeit, enkel om later te dienen als orgaandonor voor anderen. Het boek werd verfilmd in 2010. De bekendste roman van Ishiguro, The remains of the day (1989), werd ook verfilmd.

Lees ook: Ishiguro’s verhalen: steeds weer het kind dat alles goed moet maken

Vorig jaar won Bob Dylan de Nobelprijs voor Literatuur. Ishiguro werd dit jaar nauwelijks als serieuze kandidaat beschouwd: favorieten bij de Britse bookmakers waren de Japanse gedoodverfde favoriet Haruki Murakami, de Keniaanse Ngugi Wa Thiong’o en de Canadese Margaret Atwood.

De trailer van de verfilming van Never let me go