Irak

Leger herovert een van de laatste bolwerken van Islamitische Staat

Het Iraakse leger heeft het stadje Hawija in Noord-Irak ingenomen. Dat hebben lergerwoordvoerders verklaard. Hawija was een van de laatste twee bolwerken van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak. Wat IS nu nog rest aan Iraaks grondgebied is een strook in het westen van het land langs de grens met Syrië. Het offensief om Hawija, dat dicht bij de door Koerden beheerste stad Kirkuk ligt, begon op 21 september. De troepen van Irak werden gesteund door de internationale coalitie onder leiding van de VS, zowel vanuit de lucht als vanaf de grond en door Iran getrainde shi’itische paramilitaire groepen. Grote vraag is nu of het Iraakse leger en zijn bondgenoten de strijd zullen aanbinden met de Koerdische peshmerga-strijders in de nabijgelegen autonome Koerdische gebieden. (AP, Reuters)